Saturday, December 3, 2022
HomeGreen TechnologyNautical heart makes use of designs impressed by nature

Nautical heart makes use of designs impressed by nature


The Baie-de-Valois Nautical Centre, accomplished in 2021, replaces a declining constructing with a inexperienced and intelligent design. This newly up to date nautical heart serves 4,000 group members of Pointe-Claire, Montreal.

Proceed studying under

Our Featured Movies

A dock for boats at the nautical center.

The plan comes from a must adapt to the elevated use of parks lately. By doing so, the mission meets the objectives of municipalities on the Island of Montreal.

Associated: Inexperienced constructing design was impressed by the Amazon rainforest

The public space has a roof that mimics a tree canopy.

The Baie-de-Valois Nautical Centre delivers on all counts. After speaking with the group, the Metropolis of Pointe-Claire introduced in design groups from PRISME and ADHOC Architectes to work collectively on the mission to reclaim the shoreline within the space.

The Baie-de-Valois Nautical Centre with ample parking for the community.

As an current park on the shores of Lake Saint-Louis, one other focus was to extend accessibility and encourage use. The constructing replaces an previous park chalet with a brand new area that helps public gatherings in addition to the wants of residents. It caters to the various water sports activities and actions inside the park, too.

An interior shot of the center, showcasing its tall windows and natural light.

The general plan mirrors the encompassing panorama with a roof that resembles a tree cover, exterior wooden cladding with traits of tree bark and a basis that represents the rocky shoreline. The design additionally contains area to absorb the views with loads of boat storage beneath. Much more, the constructing supplies workplaces and altering rooms. Accessibility continues to be a key a part of the middle’s replace as each indoor and outside areas accommodate a spread of residents and guests.

An abstract layout of the inside of the center.

Passive design components guarantee the best photo voltaic positive factors. Designs similar to an overhanging roof shield towards harsh summer season rays and permit photo voltaic warmth in through the winter months.

A close view of the ash wood used throughout the public space.

Then, a big skylight set within the white roof brings pure mild and airflow. The white roof reduces warmth achieve as properly. Reclaimed ash wooden, collected within the battle towards the emerald ash borer bug, is seen all through the ceiling. Regionally-sourced Jap white cedar makes up the outside’s cladding. The workforce went with the cedar for its low-maintenance calls for and pure look.

Outside of the nautical center with lights on at dusk.

Along with energy-efficient components, the middle makes use of methods to save lots of water. Some rainwater from the roof redirects into filtered areas across the panorama.

The brand new nautical heart serves as an incredible public area whereas catering to its guests. Gorgeous pure mild enhances the ash wooden. General, nothing is extra welcoming than an area impressed by nature. The workforce listened to citizen enter, and in doing so, delivered an incredible constructing.

+ PRISME, ADHOC Architectes

Through v2com

Photographs by way of Raphaël Thibodeau

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments